Infraroodcabines: veelgestelde vragen

Alles wat u wilt weten over Physiotherm infraroodcabines

Veelgestelde vragen over Physiotherm infraroodwarmtecabines

A. Algemeen

Wat is het verschil tussen een Physiotherm infraroodwarmtecabine en een traditionele sauna?
In een Physiotherm infraroodwarmtecabine transpireert u door de overdracht van infrarood energie die wordt omgezet in lichaamswarmte waardoor het vocht als het ware gedwongen wordt het lichaam te verlaten via de poriën (transpiratie). De Physiotherm keramische buizen gevuld met lavazand hebben het principe om niet de ruimte maar het lichaam te verwarmen.

Een traditionele sauna of andere infraroodcabine gaan uit van het  principe dat de ruimte verwarmd wordt. De huid reageert op de hoge omgevingstemperatuur en trekt dan vocht uit het lichaam (transpiratie). De overeenkomst die er bestaat, tussen een infrarood cabine en een traditionele sauna is dat u in beide gaat transpireren. Maar het zijn twee verschillende principes.

Wat verbruikt de Physiotherm infraroodwarmtecabine en hoeveel ruimte heb ik nodig?
Het stroomverbruik is laag. Een stopcontact is voldoende. Het verbruik ligt, afhankelijk van de grootte, tussen de 780 en 3000 Watt. Benodigde ruimte is afhankelijk van het type cabine. Voor een 1 persoons cabine is dat vanaf 1m² en voor een 2 persoons vanaf 1,5 m².

Hebben de Physiotherm infraroodwarmtecabines veel onderhoud nodig?
Physiotherm  infraroodwarmtecabines zijn nagenoeg onderhoudsvrij. Afnemen met een vochtige doek is voldoende. De cabines zijn gepolijst en behandeld met 4 lagen milieu vriendelijke lak.

B. Kwaliteit

Er zijn verschillende soorten infrarood. Welke gebruikt Physiotherm?
Infrarood is onder te delen in 3 intensiteiten: IR-A (korte golf), IR-B (middellange golf) en IR-C (lange golf). Physiotherm werkt uitsluitend met IR-C. Dit is de veilige vorm van infrarood met een optimale diepte werking.  Er zijn meerdere systemen op de markt die  gebruik maken van materialen die sterk verschillen van kwaliteit.

Physiotherm werkt met keramische buizen gevuld met lavazand. Lavazand heeft de eigenschap warmte snel op te nemen en lang vast te houden. In combinatie met de gepatenteerde “Lage temperatuur lavatechnologie” is het mogelijk door middel van lage temperatuur een maximaal effect te creëren en daarbij het stroomverbruik te minimaliseren.

Kan infraroodstraling ook gevaarlijk zijn?
Physiotherm maakt gebruik van Keramische buizen gevuld met lavazand en stralen infrarood uit in het C bereik. Deze vorm van infrarood bezitten wij ook in ons lichaam en is dus volkomen veilig.

Er worden ook andere vormen van infrarood toegepast waarbij men voorzichtig moet zijn. Warmte is aangenaam maar hitte kan ons lichaam schaden. Onder de huid bevinden zich zenuwcellen die signalen aan ons lichaam geven wanneer het te heet wordt. Infrarood A, dat dieper in ons lichaam dringt, geeft deze signalen niet meer door. Dit kan in de geneeskunde gewenst zijn, maar deze vorm van infrarood kan ook plaatselijke weefselbeschadiging veroorzaken door oververhitting. Daarnaast is het mogelijk dat de organen teveel warmte opnemen.

Een uitspraak daarover van Prof. Dr. Med. Eberhard Conradi betreffende infrarood A is: “Dat het duidelijk moet zijn dat het om een therapie gaat die geneeskundige controle verlangt.”

Is de besturing van een infrarood warmtecabine ook belangrijk?
Ja, de gewenste infrarood intensiteit kan per persoon en per situatie verschillen. Het is afhankelijk van diverse factoren zoals uw fysieke gesteldheid en uw conditie.

Physiotherm infraroodwarmtecabines  hebben de mogelijkheid om per zitplaats de intensiteit en programma’s naar behoefte zelf instellen. Daarnaast heeft Physiotherm speciale programma’s ontwikkeld voor bepaalde klachten.

Er zijn  voorkeursprogramma’s ingesteld:

  • Vitalisering
  • Regenereren/Reuma
  • Ondersteuning bij vermageren
  • Bronchiën
  • Migraine
  • Rug/Reuma

en daarnaast ook 5 mogelijkheden voor het instellen van persoonlijke programma’s, bijvoorbeeld voor sporters.

C. Gezondheid

Heeft infrarood C straling een therapeutische werking?
Onderzoeken en praktijkervaringen leren dat IR-C  een positieve werking op onze gezondheid heeft. Zo geeft het verlichting bij pijn en stijfheid bij reumapatiënten. Ook verlaagt het de bloeddruk en verbetert de stofwisseling hetgeen effect heeft op de huid bij onder andere mensen met eczeem en psoriasis.

Bij regelmatig gebruik zal ook het immuunsysteem verbeteren.

Hoe vaak mag ik gebruik maken van de cabine?
De Physiotherm infraroodwarmtecabines mogen dagelijks gebruikt worden. Bij acute klachten mogelijk 2 keer per dag. Raadpleeg hiervoor uw gebruikers handleiding of bel met onze medische hulplijn 043-6090706. Voor een preventieve werking is het raadzaam om ten regelmatig de cabine te gebruiken. Vóór het gebruik een groot glas water drinken en ook tijdens en ná het gebruik is het aan te bevelen water te drinken.

Heeft de infraroodwarmtecabine een positief effect bij sportblessures?
Ja, Infraroodwarmte heeft een positief effect op elk mens en geeft ook zeker verlichting bij sportblessures. Dit komt omdat infraroodwarmte ervoor zorgt dat er geen verzuring in de spieren optreedt, ofwel passief regeneren. Bloedonderzoek heeft ook uitgewezen dat na een sessie in de infraroodwarmtecabine het zuurstofgehalte in het bloed stijgt. Hierdoor is infraroodwarmte ook goed voor topsporters met een blessure. Om blessures te voorkomen raden wij aan voor het sporten gebruik te maken van de infraroodcabine. Tevens zal  regelmatig gebruik van de Physiotherm infraroodcabine  de conditie op peil houden.

Mocht u nog vragen hebben kunt u ons bellen of mailen. Wij maken graag tijd voor een goed advies of een gratis test in een van onze Physiotherm infraroodwarmtecabines.

Uw vraag blijft onbeantwoord? Neem nu contact op »